üzümlü

    

 

Erzincan Üzümlü Girişinden Görünüm

            İlçe olmadan önceki adı Cimin olan köy 1924 yılında belediye statüsü kazanmıştır. 19.06. 1987 gün ve 3392 Sayılı Kanunla ilçe olması kararlaştırılmış ve 16.09.1988 tarihinde fiilen Kaymakamlık olarak göreve başlamıştır.

            Erzincan ilinin Kuzeydoğusunda  yer alan Üzümlü il merkezine 22 km. uzaklıktadır.İlçe nin ulaşım sorunu olmayıp, Belediye otobüsleri , minibüs ve özel otolar ile ulaşım sağlanmaktadır.Denizden yüksekliği 1400 m. olan ilçenin yüz ölçümü 410 km2'dir. Doğuda Tercan, Batıda Erzincan, Kuzeyde Çayırlı ve Otlukbeli ilçeleri, Güneyde Karasu Nehri ve Erzincan il merkezine bağlı köyler yer almaktadır.

            Kuzeydoğusundaki Keşiş dağları yamacına kurulmuş olan ilçenin Güneyinde E-80 karayolu ve Altınbaşak beldesindeki tren istasyonuyla demiryolu geçmektedir.

            1997 Genel nüfus sayımına göre 38. 034 olan ilçe nüfusunun 25.300'ü ilçe merkezinde, 12. 877'si de belde ve köylerde yaşamaktadır.

            Merkez teşkilatının tüm birimlerinin  oluştuğu ilçede Bucak teşkilatı yoktur.  İlçe merkezi ile Bayırbağ, Karakaya ve Altınbaşak kasabaları olmak üzere dört Belediye teşkilatı vardır. Halen ilçeye bağlı23 köy ve bunlara bağlı29 mezra bulunmaktadır.

            Köylerin büyük çoğunluğu dağlık bölgede  yer alırken, az bir kısmı ovada toplanmıştır. İlçeye en yakın köy 7 km. mesafedeki Çadırtepe köyü, en uzak köy de 56 km. mesafedeki Esenyurt köyüdür.

            Sağlıklı yapılanmanın son yıllarda görüldüğü Üzümlü ilçe merkezi ve köylerde, 13 Mart 1992 Erzincan depreminden sonra devlet tarafından yapılan konutlar ile vatandaşların yaptıkları konutların dışındaki yapılar çoğunlukla toprak damlı, yığma, taş duvarlı ve iki odalıdır. İlçede konut sıkıntısı devam etmektedir.

            Nüfusun büyük çoğunluğu hayvancılık ve tarımla  uğraşmakta olan ilçede, sanayi bitkisi olarak sadece pancar üretilmektedir.

            İlçede elektriksiz ve telefonsuz köy olmamakla birlikte, köylerde kanalizasyon sıkıntısı yaşanmaktadır.

            Üzümlü, içme suyu ihtiyacını Aksu mevkiindeki kaynaktan sağlamakta olup, ilçe merkezi ve köylerinde içme suyu sıkıntısı yaşanmamaktadır.

            Üzümlü merkezde faaliyette bulunan ilçe Devlet Hastahanesi ve  Sağlık Ocağı yanında, Avcılar köyü ile Karakaya beldesinde Sağlık Ocağı; Altınbaşak ve Bayırbağ beldeleri ile Çadırtepe, Pişkidağ, Karacalar ve Çamlıca köylerinde ise Sağlık Evi bulunmaktadır.